Le Marche: provincie Ancona

AN
Provincie Ancona

De provincie Ancona grenst in het noorden aan de provincie Pesaro-Urbino, in het oosten aan de provincie Perugia (Umbrië) en in het zuiden aan de provincie Macerata.

In het oosten van de provincie liggen de Apennijnen, de hoogste top is hier de Monte Maggio (1361 meter). De bergketen vormt een natuurlijke grens met de buurregio Umbrië.
De enige plaats van betekenis is dit deel van de provincie is Fabriano.
Het binnenland is heuvelachtig, meer in richting van de kust worden er veel druiven verbouwd voor de wijnproductie.
Aan de kust zijn overwegend zandstranden te vinden. Uitzondering is de kaap Conero met zijn steile rotskust nabij de hoofdstad Ancona. Deze stad behoort tot de belangrijkste havens van de Adriatische Zee.
Een grappige naam van een voorstad in het zuiden is Pinocchio.


De havenstad Ancona, is gebouwd tegen de helling van de Monte Conero. Vanuit diverse punten heeft men een mooi uitzicht over de haven en de Adriatische Zee. Ondanks de zware bombardementen in de Tweede Wereldoorlog, die grote delen van het historische centrum wegvaagden, telt de stad nog vele bezienswaardigheden.
De vroegmiddeleeuwse kathedraal San Ciriaco ligt net buiten het centrum. Niet ver daar vandaan liggen de resten van een Romeins amfitheater. Aan de haven staat de 14 meter hoge triomfboog van Trajanus uit het jaar 100.
Andere belangrijke gebouwen zijn het Lazzaretto, eveneens aan de haven en de kerken Gesù en S. Maria della Piazza.


Het gebergte van de Conero, 572 meter, is van verre al te zien, het is de enige berg aan dit deel van de Adriatische kust. Vanuit zee rijzen de witte hellingen steil omhoog. De gebied is tot natuurpark verklaard.
De plaatsen Numana en Sirolo zijn populaire badplaatsen.
Loreto, op een paar kilometer afstand van zee, is een belangrijk bedevaartsoord.
De bedrijvige stad Jesi heeft de bijnaam Milaan van de Marken. De Romeinen stichtten de stad in de tweede eeuw voor Christus onder de naam Aesis.
Jesi heeft een goed geconserveerd middeleeuws centrum met een indrukwekkende stadsmuur.
In het binnenland liggen niet ver van het kunststadje Fabriano de wereldberoemde grotten van Frasassi met hun spectaculaire stalactieten en stalagmieten.